Three pieces of meat on a fork for meat. three types of meat roasting, rare, medium,well done.

Baziniai patarimai, tinkantys pasirenkant bet kokį mėsos paruošimo būdą:

  1. Išėmę iš šaldytuvo, leiskite mėsos temperatūrai susivienodinti su aplinkos temperatūra. Pagal mūsų pasirinkto storio kepsnius, siūlome 30-40 minučių laikotarpį. Praleidus šį punktą, rizikuojate, jog jūsų kepsnio išorinė dalis bus perkepusi ir sausa, nors ir pasieksite reikiamą iškepimo lygį viduje.
  2. Nenaudokite jokių prieskonių prieš kepimą.
  3. Nusausinkite mėsą, taip ji gražiau apskrunda.
  4. NEPERKEPKITE!!! Visada geriau “Blue rare” negu “Overdone” 🙂  
  5. Iškepus mėsai, leiskite jai “pailsėti” uždengtame inde, apie 5 minutes. Taip, mėsa bus daug sultingesnė.
  6. Nepamirškite aštraus peilio, jei turite galimybę pjaustykite skersai raumens skaiduloms, o supjaustę pagardinkite druska ir pipirais, jei nepatingėsite papildomai pasiruoškite ir naminio chimichurri padažo – mes jį visuomet naudojame per jautienos degustacijas. Receptų begalės – tikrai išsirinksite sau tinkamiausią.
  7. Pateikimas…..

Kepimo temperatūros:

50 °C – Rare (pusžalis vidus)

55 °C – Medium rare (vidutiniškai žalia)

60 °C – Medium (vidutiniškai kepta)

65 °C – Medium well (beveik gerai kepta)

70 °C– Well done (gerai kepta)

Mėsa patalpinus į poilsio indą temperatūra pakyla dar 2-3 laipsniais tad siūlome tai įsivertinti.

Kokiu būdu ruošiesi gaminti?

Pakalbėkime apie 4 labiausiai mums patinkančius gaminimo būdus: 

NAMIE, BUTE, IŠVYKUS Į KELIONĘ BE SAVO KEPSNINĖS 

Keptuvė –  pats paprasčiausias būdas iškepti kepsnį, reikia tik laikytis keleto taisyklių:

  1. Atsimename visus, prieš tai įvardintus bazinius patarimus.
  2. Į įkaitintą keptuvę  įpilame aliejaus. Jei keptuvė, kurią naudojate nėra ketaus, jos pagrindas  neįkaista tolygiai bei lengviau atšąla, todėl nepabijokite keptuvę įkaitinti gerai. 
  3. Vertinant mūsų kepsnių storį, siūlome kepti 2+2 ir dar kartelį 2+2 minutes apverčiant, kad iškeptumėte vidutiniškai keptą steiką.
  4. Didžiausias pagalbininkas visgi yra momentinis termometras, su kuriuo bus lengviausia pasiekti norimą iškepimo lygį. 
  5. Jei  po ranka neturite termometro, įdedame nuorodą, kuri gali padėti jo neturint 🙂

https://butcherboymarket.com/know-how-articles/how-to-check-your-steaks-temperature-without-a-thermometer/

GRILIUS IR KITA ANGLIMI GYVA ĮRANGA

  1. Atsimename visus prieš tai įvardintus bazinius patarimus.
  2. Anglių užkūrimo metu, siūlome naudoti kuo natūralesnį uždegimo būdą, išvengiant degių skysčių – jie nepriduoda gero skonio. Dujinis ar elektrinis anglies uždegėjas –  puikus pagalbininkas.
  3. Anglis įkaitinkite gerai, kaitros reikės daug – taip užtikrinsite, jog kepsnio išorė apskrus ir bus traški, o mėsa viduje bus minkšta ir sultinga. 
  4. Vertinant mūsų kepsnių storį, siūlome kepti 2+2 ir dar kartelį 2+2 minutes apverčiant, kad iškeptumėte vidutiniškai keptą steiką.
  5. Didžiausias pagalbininkas visgi yra momentinis termometras, su kuriuo bus lengviausia pasiekti norimą iškepimo lygį. 
  6. Jei  po ranka neturite termometro, įdedame nuorodą, kuri gali padėti jo neturint 🙂

https://butcherboymarket.com/know-how-articles/how-to-check-your-steaks-temperature-without-a-thermometer/

O GAL RESTORANAS NAMIE? SOUS VIDE (lėto gaminimo būdas)

  1. Atsimename visus, prieš tai įvardintus bazinius patarimus
  2. Vakuumuojame pasirinktą kepsnį (galima naudoti ir užtraukiamus maišelius, tik būtina prieš užtraukiant, išstumti orą iš maišelio) ir patalpiname į SOUS VIDE talpą. Galima prieskoniuoti, bet tikrai nėra būtina, galite į vieną porciją įdėti gabalėlį sviesto. Bus smagiau palyginti rezultatą. 
  3. Įkaitiname SOUS VIDE talpą iki 52 C temperatūros ir lėtai gaminame 2-3 h.
  4. Išėmus pasirinktą kepsnį iš SOUS VIDE ir ištraukus iš maišelio – nusausiname ir leidžiame atvėsti iki 40 C vidinės temperatūros, apie 10-15 min. 
  5. Kepsnys jau buvo lėto gaminimo būdu paruoštas iki pusžalio kepimo, dabar belieka keptuvėje ar kepsninėje apskrudinti kepsnį ir pakelti iki norimo iškepimo lygio.
  6. Didžiausias pagalbininkas visgi yra momentinis termometras, su kuriuo bus lengviausia pasiekti norimą iškepimo lygį. 
  7. Jei  po ranka neturite termometro, įdedame nuorodą, kuri gali padėti jo neturint 🙂

https://butcherboymarket.com/know-how-articles/how-to-check-your-steaks-temperature-without-a-thermometer/

SOUS VIDE vis labiau plinta eilinėje virtuvėje, o įrenginių mažiausios kainos nesiekia 100 eur.  Daugiau apie SOUS VIDE įranga.

ORKAITĖ

1. Atsimename visus, prieš tai įvardintus bazinius patarimus.

2. Į įkaitintą keptuvę  įpilame aliejaus. Jei keptuvė, kurią naudojate nėra ketaus, jos pagrindas  neįkaista tolygiai bei lengviau atšąla, todėl nepabijokite keptuvę įkaitinti gerai.

3. Apskrudinkite kepsnį  po 1 minutę iš visų pusių, nepamirškite apskrudinti ir kepsnio šonų.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių, į ją patalpinkite apskrudintą kepsnį ir kepkite iki norimos vidinės temperatūros. Tam pasitarnaus vidinės temperatūros termometras.

5. Nepamirškite leisti “pailsėti” kepsniui.