Baziniai patarimai, tinkantys pasirenkant bet kokį mėsos paruošimo būdą:
- Išėmę iš šaldytuvo, leiskite mėsos temperatūrai susivienodinti su aplinkos temperatūra. Pagal mūsų pasirinkto storio kepsnius, siūlome 30-40 minučių laikotarpį. Praleidus šį punktą, rizikuojate, jog jūsų kepsnio išorinė dalis bus perkepusi ir sausa, nors ir pasieksite reikiamą iškepimo lygį viduje.
- Nenaudokite jokių prieskonių prieš kepimą.
- Nusausinkite mėsą, taip ji gražiau apskrunda.
- NEPERKEPKITE!!! Visada geriau “Blue rare” negu “Overdone” 🙂
- Iškepus mėsai, leiskite jai “pailsėti” uždengtame inde, apie 5 minutes. Taip, mėsa bus daug sultingesnė.
- Nepamirškite aštraus peilio, jei turite galimybę pjaustykite skersai raumens skaiduloms, o supjaustę pagardinkite druska ir pipirais, jei nepatingėsite papildomai pasiruoškite ir naminio chimichurri padažo – mes jį visuomet naudojame per jautienos degustacijas. Receptų begalės – tikrai išsirinksite sau tinkamiausią.
- Pateikimas…..
Kepimo temperatūros:
50 °C – Rare (pusžalis vidus)
55 °C – Medium rare (vidutiniškai žalia)
60 °C – Medium (vidutiniškai kepta)
65 °C – Medium well (beveik gerai kepta)
70 °C– Well done (gerai kepta)
Mėsa patalpinus į poilsio indą temperatūra pakyla dar 2-3 laipsniais tad siūlome tai įsivertinti.
Kokiu būdu ruošiesi gaminti?
Pakalbėkime apie 4 labiausiai mums patinkančius gaminimo būdus:
NAMIE, BUTE, IŠVYKUS Į KELIONĘ BE SAVO KEPSNINĖS
Keptuvė – pats paprasčiausias būdas iškepti kepsnį, reikia tik laikytis keleto taisyklių:
- Atsimename visus, prieš tai įvardintus bazinius patarimus.
- Į įkaitintą keptuvę įpilame aliejaus. Jei keptuvė, kurią naudojate nėra ketaus, jos pagrindas neįkaista tolygiai bei lengviau atšąla, todėl nepabijokite keptuvę įkaitinti gerai.
- Vertinant mūsų kepsnių storį, siūlome kepti 2+2 ir dar kartelį 2+2 minutes apverčiant, kad iškeptumėte vidutiniškai keptą steiką.
- Didžiausias pagalbininkas visgi yra momentinis termometras, su kuriuo bus lengviausia pasiekti norimą iškepimo lygį.
- Jei po ranka neturite termometro, įdedame nuorodą, kuri gali padėti jo neturint 🙂
GRILIUS IR KITA ANGLIMI GYVA ĮRANGA
- Atsimename visus prieš tai įvardintus bazinius patarimus.
- Anglių užkūrimo metu, siūlome naudoti kuo natūralesnį uždegimo būdą, išvengiant degių skysčių – jie nepriduoda gero skonio. Dujinis ar elektrinis anglies uždegėjas – puikus pagalbininkas.
- Anglis įkaitinkite gerai, kaitros reikės daug – taip užtikrinsite, jog kepsnio išorė apskrus ir bus traški, o mėsa viduje bus minkšta ir sultinga.
- Vertinant mūsų kepsnių storį, siūlome kepti 2+2 ir dar kartelį 2+2 minutes apverčiant, kad iškeptumėte vidutiniškai keptą steiką.
- Didžiausias pagalbininkas visgi yra momentinis termometras, su kuriuo bus lengviausia pasiekti norimą iškepimo lygį.
- Jei po ranka neturite termometro, įdedame nuorodą, kuri gali padėti jo neturint 🙂
O GAL RESTORANAS NAMIE? SOUS VIDE (lėto gaminimo būdas)
- Atsimename visus, prieš tai įvardintus bazinius patarimus.
- Vakuumuojame pasirinktą kepsnį (galima naudoti ir užtraukiamus maišelius, tik būtina prieš užtraukiant, išstumti orą iš maišelio) ir patalpiname į SOUS VIDE talpą. Galima prieskoniuoti, bet tikrai nėra būtina, galite į vieną porciją įdėti gabalėlį sviesto. Bus smagiau palyginti rezultatą.
- Įkaitiname SOUS VIDE talpą iki 52 C temperatūros ir lėtai gaminame 2-3 h.
- Išėmus pasirinktą kepsnį iš SOUS VIDE ir ištraukus iš maišelio – nusausiname ir leidžiame atvėsti iki 40 C vidinės temperatūros, apie 10-15 min.
- Kepsnys jau buvo lėto gaminimo būdu paruoštas iki pusžalio kepimo, dabar belieka keptuvėje ar kepsninėje apskrudinti kepsnį ir pakelti iki norimo iškepimo lygio.
- Didžiausias pagalbininkas visgi yra momentinis termometras, su kuriuo bus lengviausia pasiekti norimą iškepimo lygį.
- Jei po ranka neturite termometro, įdedame nuorodą, kuri gali padėti jo neturint 🙂
SOUS VIDE vis labiau plinta eilinėje virtuvėje, o įrenginių mažiausios kainos nesiekia 100 eur. Daugiau apie SOUS VIDE įranga.
ORKAITĖ
1. Atsimename visus, prieš tai įvardintus bazinius patarimus.
2. Į įkaitintą keptuvę įpilame aliejaus. Jei keptuvė, kurią naudojate nėra ketaus, jos pagrindas neįkaista tolygiai bei lengviau atšąla, todėl nepabijokite keptuvę įkaitinti gerai.
3. Apskrudinkite kepsnį po 1 minutę iš visų pusių, nepamirškite apskrudinti ir kepsnio šonų.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių, į ją patalpinkite apskrudintą kepsnį ir kepkite iki norimos vidinės temperatūros. Tam pasitarnaus vidinės temperatūros termometras.
5. Nepamirškite leisti “pailsėti” kepsniui.